Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Loni jsem si nechal schvalne poslat kompenzaci 250 eur za zruseny let BRU-PRG od Brussels Airlines na eurovy ucet taky u Raiffky. Bohuzel prislo zhruba o 8 euro mene, nebot to aerolinka proaktivne prevadela na koruny a pak banka na eura. Tusim, ze proaktivni Easyjet za zpozdeny let SZG-BER provedl to same.

Nekdy tomu snad ani nelze predejit, i kdyz je to zamerne predpripravene.

0 Citovat

lh groupa to posila jako koruny z jejich ceskyho uctu.

0 Citovat

Air Malta poslala Eura.

0 Citovat

Jak postupovat v případě přebookovaného letu v/z USA s non-EU aerolinkou:

https://www.facebook.com/share/r...1VCveEHCh/

0 Citovat

Omlouvám se, že otravuji s daší kompenzací, ale nikdy si nejsem jistá.

Dnes měl být odlet 21:40 z Frankfurtu do Singapuru (SQ325), přišel email, že "operational reasons"  a nový let je zítra 13:30 (SQ9325).

Je nárok na kompenzaci?

0 Citovat

Konkretne ve vasem pripade je zpozdeni zpusobene tim, ze prileti pozde linka SQ326 (ma asi 4 hodiny sekeru) a let SQ325 (ktery leti to letadlo, ktere na letu 326 peileti) nestihne odletet pred zavrenim letiste ve Frankfurtu (nemci maji zakaz nocnich letu).

FLIGHT CANCELLED 0423
DUE CURFEW IN FRA. RETIMED AND RENUMBERED
TO SQ9325/30JAN

Narok na kompenzaci se bude v tomto pripade odvijet od duvodu zpozdeni dnesniho letu SQ326.

Zda se, ze pocasi to nebude.

Proste o kompenzaci zazadejte a uvidite.

0 Citovat

Ahoj. Měli jsme zakoupené letenky přes TAP z Prahy na Madeiru (přestup v Lisabonu), vše na jedné letence a zakoupeno přímo přes stránky TAPu.

V úterý 18.6 večer jsme odlétali z Prahy se zpožděním a ještě než jsme odletěli, došel email že se následující let z Lisabonu do Funchalu ruší (protože ho nestihneme, layover byl původně 1:20). Po přistání nám dali nové letenky na následující den, voucher na hotel a jídlo. Ve Funchale jsme nakonec přistáli se zpožděním více jak 12 hodin oproti původnímu letu.

Vyplnil jsem na stránkách TAPu formulář na zrušený let se žádostí o kompenzaci (ještě neodpověděli). Pokud vznikne nárok na kompenzaci (nevím právě jaký byl důvod zpoždění letu TP1243), mám nárok na 250EUR, nebo 600EUR? Počítá se vzdálenost od prvního letiště do cílového, nebo vzdálenost mezi letišti na zrušeném letu?

Děkuji

0 Citovat

Od prvního do cílového letiště. Ovšem vzdálenost Praha - Funchal je něco okolo 3200 - 3300 km, takže asi jen kompenzace 400€.

Podobně jsme kdysi měli štěstí na kompenzaci 600€ od TAPu za druhý zpožděný let z letů Vídeň - Lisabon - Dakar.

Pravda, byla to poněkud zdlouhavější komunikace s vyšším počtem emailů s TAPem.

1 Citovat

S tou vzdáleností máš pravdu, špatně jsem to spočítal.

Díky za reakci.

0 Citovat

Nejsou náhodou lety po EU kompenzovány maximálně 400 euro? 600 by mělo by mělo být kompenzováno jen pro lety mimo EU a nad 3500 kilometrů.

0 Citovat

Tak po 16 dnech žádost vyřízena a peníze na Revolutu. Bylo to nakonec těch 400EUR.

1 Citovat

Tak to máte vážně štěstí, že se TAP dost rychle činil.

A možná se tím nechtěně proplatila celá (nebo alespoň částečně) dovolená na Ostrově věčného jara.

2 Citovat

Zdravím,

myslíte, že je  možné dostat kompenzaci od Turkish Airlines? Let z Manilly byl pro porucha letadla odložen na další den. Ubytovali nás a poskytli jídlo. TA tuto kompenzaci považuje za dostačující a ostatní zamítli. 

0 Citovat

Je to let neEU arolinky ve směru do EU > žádná kompenzace podle EU pravidel.

Avšak Turci mají svou vlastní regulaci SHY. SHY víceméně kopírují evropskou regulaci.

https://web.shgm.gov.tr/doc4/shy...senger.pdf

Žádat podle ní u tureckých orgánů.

1 Citovat

Dobry den,mohl by jste mi prosím někdo pomoci s přesným příletem letu QS1240 Praha -Hurghada?Informaci potřebuji kvůli zpozdenemu letu a na stránkách Flightradar24 už mi nejde v základní verzi zobrazit.

0 Citovat

a ktery den?

jediny den, ktery by splnoval naroky na kompenzaci tam vidim 11.7

podle flightradaru  bohuzel moc nepomuzu, protože zaznam konci jeste na draze - v 9-01 byli jeste na draze.

takze na takovych 99% to nestihli a bylo to po limitu.

0 Citovat

Pokud váš let spadá pod evropskou legislativu (např. let z nebo do EU nebo s evropskou leteckou společností), máte právo na kompenzaci podle nařízení (ES) č. 261/2004. To zahrnuje finanční kompenzaci, občerstvení, ubytování a přepravu, pokud je váš let zpožděn o více než tři hodiny. Výše kompenzace se liší podle délky letu a může být až 600 EUR.

https://geometrydashrazorleaf.com

0 Citovat

poněkud obecný dotaz: dá se někde hodnověrně zjistit skutečný důvod zpoždění letu, když např. aerolinka tvrdí, že zpoždění bylo kvůli počasí (tedy bez nároku na kompenzaci), ale reálně ostatní lety v dané oblasti proběhly bez problémů? dopravce přesto trvdí, že opravdu počasí, a že bezbečnost cestujících je prioritou a tak se rozhodili být nejbezpečnější ze všech a let rovnou posounout o 20 hodin na druhý den, přestože mezitím ostatní vesele lítali. Tuším, že v tom budou jiné důvody aerolinky..

0 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

a ktery den?

jediny den, ktery by splnoval naroky na kompenzaci tam vidim 11.7

podle flightradaru  bohuzel moc nepomuzu, protože zaznam konci jeste na draze - v 9-01 byli jeste na draze.

takze na takovych 99% to nestihli a bylo to po limitu.

rozhodný okamžik pro délku zpoždění je otevření dveří, ne přistání na dráze... může se klidně pojíždět několik minut, nebo stát u gatu.

0 Citovat

Jednou v roce 2022 mi prave ony 3 hodiny zpozdeni ubehly mezi casem pristani na draze a casem otevreni dveri na Ryanair letu VIE-GDN. Sice jsem si kontroloval casy osobne, ale nasledne i overil na webu https://www.flightstats.com/v2 .

Ryanair ovsem narok na kompenzaci zamitl. Nastesti pote opet uspesne pomohlo rakouske APF.

0 Citovat

goro napsal(a):

poněkud obecný dotaz: dá se někde hodnověrně zjistit skutečný důvod zpoždění letu, když např. aerolinka tvrdí, že zpoždění bylo kvůli počasí (tedy bez nároku na kompenzaci), ale reálně ostatní lety v dané oblasti proběhly bez problémů? dopravce přesto trvdí, že opravdu počasí, a že bezbečnost cestujících je prioritou a tak se rozhodili být nejbezpečnější ze všech a let rovnou posounout o 20 hodin na druhý den, přestože mezitím ostatní vesele lítali. Tuším, že v tom budou jiné důvody aerolinky..

Obecná odpověď: Dost špatně. Jde to buď přes místní letecký úřad ( u nás je to UCL).

Trošku "specifická odpověď" - u některých společností to jde přes expertflyer  (možná jen přes placenou verzi) a jeho flight status. Pro některé letecké společnosti umožnuje rozšířený náhled do informací o statusu letu (funguje např. pro Lufthansu, ale nefunguje třeba pro Brussels) ,kde je vidět spousta doplnkovych informací, včetně důvodu zpoždění (crew, slot, apod).

Náhled toho, jak to vypadá - dnešní zpožděná Delta lufthansy tuším do Miami

Fajn je, že je to tam vidět už dopředu, před letem, takže člověk často ví, co ho čeká, dřív, než se to dozví od společnosti či letiště.

bremy.png

1 Citovat

Tak vrelo odporucam APF.at 

Wizz air odmietal kompenzaciu za zmeskane lety smer Egypt. 

Agentura za 3 tyzdne dosiahla rozhodnutie o vyplateny kompenzacii 2x400€ + 2x400€ smer spat. Od rozhodnutia peniaze na ucte boli za 4 dni.

V plnej sume. Kolobuk dole. 

4 Citovat

2x jsem je musel použít, jednou to vzdali, ale časem se k případu vrátili a nakonec byli úspěšní.

0 Citovat

Ahoj,

Mám nárok na kompenzaci když mě dneska zrušili ráno z Kodaně do Kangerlussuaq,  poskytli hotel, jídlo..? zatím nevíme kdy letíme, vypadá to za tři dny. Moc se v tom nevyznám takže zda to zanika ze Grónsko patří díky Dánsku do EU a je to let v rámci unie.. proste zda mám nárok či ne:))

pak ještě podotazka..diky posunu 2 - 3 dnu mě propadá hodně trajektu a hotelu které jsem měl řetězové den po dni za sebou, to přes pojišťovnu nebo prostě o to prijdu?

děkuji Jirka

0 Citovat

Je to let z EU do non EU (protože Grónsko v EU není). U tohoto směru nezáleží na tom, jestli je společnost z EU nebo ne a na kompenzaci nárok. Avšak otázka je, zda to nebudou svádět na vyšší moc.

0